1927. március 20.: A mahádi szatjágraha

Áprilisban könyv formájában is megjelenik A munkásosztály története, Piróth Attila fordításában, a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce közös kiadásában.

Támogasd a MOT-ot a könyv előrendelésével!

Könyvbemutató április 23-án a Gólyában.

Ezen a napon, 1927. március 20-án a Kolaba Járás Elnyomott Osztályai (Kolaba District Depressed Classes) Mahádban (India) tartott konferenciája alatt került sor a mahádi szatjágrahára („igazsághoz való ragaszkodás”). Egy 2500 dalitból (más néven „érinthetetlenből”) álló menet B. R. Ámbédkar dalit társadalmi reformer vezetésével Mahád főutcáin át egy nyilvános víztárolóhoz vonult, hogy érvényt szerezzen jogának, és a közösség többi tagjához hasonlóan vizet vegyen.

Bár a törvény szerint a közszolgáltatási létesítményeket az összes kaszt tagjainak jogában állt használni, a valóságban nem ez volt a helyzet. Ezért Ámbédkar is, majd mások is ittak a víztárolóból, mielőtt távoztak volna. Válaszul a békés tiltakozásra, a konferencia végén más hindu kasztokhoz tartozó tömeg támadt a dalitokra: megverték őket, otthonaikat feldúlták, gabonakészleteiket pedig megsemmisítették. Sokan muszlimok otthonában kerestek menedéket. A brahminok (a legmagasabb kasztba tartozó hinduk) ezután szükségét érezték, hogy „megtisztítsák” az immár „szennyezett” tároló vizét; ezért tehéntrágya és -vizelet, tej, túró és ghi több tucat tartálynyi keverékét öntötték bele.

A közvetlen cselekvés négy évnyi szervezőmunka csúcspontja volt. Ennek során sztrájkokat tartottak, és a dalit veterán katonák iskolákat alapítottak a dalit gyerekek számára. 1927 decemberében tízezer dalit vett részt a második mahádi szatjágrahán. Az érinthetetlenséget az 1955-ös indiai alkotmány betiltotta, de a dalitokkal szembeni, mélyen gyökerező diszkrimináció mindmáig nem szűnt meg.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Források:
Siddharthya Swapan Roy, „The Lake of Liberation”, Outlook, 2016. április 18.;
Tejas Harad, „The Significance of Mahad Satyagraha: Ambedkar’s Protest March to Claim Public Water”, Feminism in India, 2017. március 20.;
Swapna H. Samel, „Mahad Chawadar Tank Satyagraha of 1927: Beginning of Dalit Liberation under B.R. Ambedkar”, Proceedings of The Indian History Congress 60 (1999): 722–28.

Kiemelt kép: A mahádi szatjágraha, illusztráció (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)