1973. március 21.: Megalakul a Mentális Betegek Szakszervezete

Áprilisban könyv formájában is megjelenik A munkásosztály története, Piróth Attila fordításában, a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce közös kiadásában.

Támogasd a MOT-ot a könyv előrendelésével!

Könyvbemutató április 23-án a Gólyában.

Ezen a napon, 1973. március 21-én mentális betegek és támogatóik kis csoportja Londonban megalapította a Mentális Betegek Szakszervezetét (Mental Patients’ Union). Kiemelték: a pszichiátria a kapitalizmusban a munkásosztály ellenőrzésének egyik formája, és érdekeik érvényesítéséhez a mentális betegeknek ugyanúgy meg kell szerveződniük, mint a munkásoknak.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Forrás:
Past Tense, „The Mental Patients Union, 1973”, libcom.org, https://libcom.org/history/mental-patients-union-1973.

Kiemelt kép: Sajtóbeszámoló a Mentális Betegek Szakszervezetének megalakulásáról, „Harc az őrültek jogaiért” címmel (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)