1944. március 23.: Olasz partizánok rajtaütése a náci megszálló erőkön

Áprilisban könyv formájában is megjelenik A munkásosztály története, Piróth Attila fordításában, a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce közös kiadásában.

Támogasd a MOT-ot a könyv előrendelésével!

Könyvbemutató április 23-án a Gólyában.

Ezen a napon, 1944. március 23-án indították a legjelentősebb támadást a náci megszálló erők ellen az ellenálló olasz partizánok Rómában, a Via Rasellán. A kommunista vezetésű partizán hazafias akciócsoportok (Gruppi di Azione Patriottica, GAP) tucatnyi tagja támadott meg egy több mint 150 etnikai német főt számláló SS-századot, amelynek feladata az ellenállás leverése lett volna.

A partizánok egy házi készítésű bomba felrobbantása után aknavetőkkel, kézigránátokkal és lőfegyverekkel tüzet nyitottak, majd eltűntek. Az ellenálló egység nem szenvedett veszteséget, ezzel szemben több mint harminc SS-tag meghalt és több mint száz megsebesült.

Mivel a felelősöket nem tudták elfogni, a feldühödött nácik másnap 335 embert mészároltak le. A megtorlás áldozatai között voltak néhányan, akiket korábban már letartóztattak ellenállási tevékenységük miatt, de többségük az ellenálláshoz nem kötődő civil volt.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Forrás:
„Via Rasella”, Resistenza Italiana, http://www.storiaxxisecolo.it/Resistenza/resistenza3.htm;
„Ardeatine Caves Massacre”, Holocaust Encyclopedia, https://encyclopedia.ushmm.org/content/en/article/ardeatine-caves-massacre.

Kiemelt kép: A támadás SS-áldozatai (Wikimedia Commons)