1911. március 25.: 147 munkás veszíti életét egy New York-i tűzvészben

Áprilisban könyv formájában is megjelenik A munkásosztály története, Piróth Attila fordításában, a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce közös kiadásában.

Támogasd a MOT-ot a könyv előrendelésével!

Könyvbemutató április 23-án a Gólyában.

Ezen a napon, 1911. március 25-én 147 munkás vesztette életét a New York-i Triangle Shirtwaist Factoryban kitört tűzvészben. A munkásnyúzó körülmények között dolgoztatott áldozatok többségükben tizenhárom és huszonhárom év közötti lányok és fiatal nők voltak. Néhányan megégtek, másokat halálra tapostak, miközben kétségbeesetten próbáltak menekülni a lépcsőházi kijáratokon keresztül – amelyeket a munkafelügyelők illegálisan bezártak, hogy megakadályozzák „a munka megszakítását”. Ötvenen a mélybe vetették magukat a lángok elől a kilencemeletes épület felső szintjeiről. A vállalat tulajdonosai ellen hét rendbeli emberölés miatt emeltek vádat, de a bíróság nem találta bűnösnek őket.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Forrás:
„The 1911 Triangle Factory Fire”, Cornell University, https://trianglefire.ilr.cornell.edu.

Kiemelt kép: Ég a Triangle Shirtwaist Factory (Wikipedia; a kép nem áll szerzői jogvédelem alatt)