1977. március 28.: Köztisztasági munkások sztrájkja Atlantában

Áprilisban könyv formájában is megjelenik A munkásosztály története, Piróth Attila fordításában, a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce közös kiadásában.

Támogasd a MOT-ot a könyv előrendelésével!

Könyvbemutató április 23-án a Gólyában.

Ezen a napon, 1977. március 28-án több mint 1300, többségében fekete köztisztasági munkás szüntette be a munkát a Georgia állambeli Atlantában, féldolláros órabéremelést követelve. A város első fekete polgármestere – akit a polgárjogi és a Black Power (Fekete Hatalom) mozgalom segített hatalomba, és akihez a munkások segítségért fordultak – mindannyiukat kirúgta; döntését a polgárjogi vezetők is támogatták, köztük Martin Luther King Sr. is (nem keverendő össze fiával, Martin Luther King Jr.-ral). Ez a korai eset tanulságosan megmutatta, hogy a színes bőrű képviselők nem feltétlenül állnak a színes bőrű munkásosztály pártján.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Forrás: Jason Schultz, „A Disgrace Before God: Striking Black Sanitation Workers vs. Black Officialdom in 1977 Atlanta”, libcom.org, https://tinyurl.com/ybnemhkl.

Kiemelt kép: Rendőrök viszik el az atlantai köztisztasági tiltakozásának egyik résztvevőjét (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)