1986. március 29.: Meghiúsul két holland fasiszta párt egyesülése

Áprilisban könyv formájában is megjelenik A munkásosztály története, Piróth Attila fordításában, a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce közös kiadásában.

Támogasd a MOT-ot a könyv előrendelésével!

Könyvbemutató április 23-án a Gólyában.

Ezen a napon, 1986. március 29-én antifasiszták tudomást szereztek egy hollandiai kisvárosban, Kedichemben tartandó titkos találkozóról, amelyen két fasiszta politikai párt tervezett egyesülni: a Centrumpárt (Centrum Partij) és a Centrum Demokraták (Centrum Democraten). A tiltakozók füstbombát dobtak a találkozó helyszínéül szolgáló szállodába, és a függönyök véletlenül lángra kaptak. Néhány perc alatt az egész épület lángba borult, a fasisztáknak pedig ki kellett menekülniük – egyenesen az utcán kibontakozó zavargásba. A tervezett egyesülésre nem került sor.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Forrás:
„Weg met de Centrumpartij”, Andere Tijden.

Kiemelt kép: Füstöl a találkozónak helyet adó szállloda (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)