1649. április 1.: A diggerek mozgalmának kezdete

Áprilisban könyv formájában is megjelenik A munkásosztály története, Piróth Attila fordításában, a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce közös kiadásában.

Támogasd a MOT-ot a könyv előrendelésével!

Könyvbemutató április 23-án a Gólyában.

Ezen a napon, 1649. április 1-én egy Gerrard Winstanley nevű gazda és író egy harminc-negyven férfiből és nőből álló kis csoporttal elfoglalta az angliai Surrey megyében lévő St. George’s Hillt, ahol kollektíven kezdték művelni a földet. A következő hónapok során sok helyi lakos csatlakozott hozzájuk, és együtt megalakították a diggerek néven ismertté vált mozgalmat.

Winstanley protestáns volt, és röpiratokat kezdett írni, amelyekben az egyházat bírálta, és annak hagyományos tanítását, mely szerint „Isten az egek fölött, a mennyekben van”. Úgy érvelt, hogy ehelyett isten „az emberben lévő szellem”. Egy 1649 januárjában kiadott röpiratban azt írta: „Az idők kezdetén Isten megteremtette a földet. Kezdetben egyetlen szó sem hangzott el arról, hogy az emberiség egyik ága uralkodjék a másik felett, de önző képzelgésekkel az egyik ember a másik fölébe lépett, hogy tanítsa és uralkodjék felette.”

A diggerek politikája egyfajta protokommunista anarchizmus volt: a közvetlen cselekvést, a közös tulajdont és a hierarchia megszüntetését hirdették.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Forrás:
John Simkin, „Gerrard Winstanley and the Failed Digger Revolution”, frissítve 2020 januárjában, Spartacus Educational.

Kiemelt kép: „Anglia mindaddig nem szabad nép, amíg a szegények, akiknek nincs földjük, szabadon fel nem áshatják és meg nem művelhetik a közös területeket” – Gerrard Winstanley 1649-es kiáltványa (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)