1920. április 10.: A baloldali Daily Herald rasszista vezércikke

Áprilisban könyv formájában is megjelenik A munkásosztály története, Piróth Attila fordításában, a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce közös kiadásában.

Támogasd a MOT-ot a könyv előrendelésével!

Könyvbemutató április 23-án a Gólyában.

Ezen a napon, 1920. április 10-én a brit Daily Herald rendkívül rasszista vezércikket közölt „Fekete veszedelem Európában” címmel. A cikk szerzője, Edmund Morel nagyszámú német nő megerőszakolásával vádolta a francia hadseregben szolgáló „fekete vadembereket” és „primitív afrikai barbárokat”. Azt állította, hogy rasszuknak különösen nagy jelentősége van, minthogy „közismert pszichológiai okokból amikor egy néger megerőszakol egy fehér nőt, azt szinte mindig súlyos és nemritkán halálos kimenetelű testi sértés kíséri”. Mindez azért figyelemreméltó, mert a Herald Nagy-Britannia legnagyobb baloldali napilapja volt, Morel pedig elkötelezett progresszív, aki Afrika európai gyarmatosítása ellen kampányolt.

Az elkövetkező hónapok során a brit és a nemzetközi baloldal, a szakszervezeti és a női mozgalom nagy része, egyebek között a brit Munkáspárt (Labour Party) nemzeti végrehajtó testülete is különféle rasszista indítványokat hagyott jóvá, amelyek az első világháború vége után Németországban állomásoztatott francia afrikai csapatok kivonására szólítottak fel. Független vizsgálatok megállapították, hogy az állítások eltúlzottak voltak, és a valóban elkövetett bűntetteket fehér francia katonák is elkövették.

Néhány baloldali szereplő bírálta a kampányt, például Claude McKay Londonban élő radikális karib-térségbeli költő. McKay levelet írt a Heraldnak, amely azonban ezt nem volt hajlandó megjelentetni, így a kommunista Sylvia Pankhurst tette közzé Workers’ Dreadnought című újságjában. McKay elítélte Morel „obszcén, mániákus kitörését a fekete férfiak nemi vitalitásáról áprilisban, egy proletár újságban”, és rámutatott: „a nemi erőszak nemi erőszak, a bőrszíntől függetlenül”.

Sok feminista is más hangnemben kezdett beszélni; egy aktivista a fehér liberálisok képmutatását bírálta, amiért hirtelen a nőiesség védelmére kelnek, holott korábban „semmibe vették a nők szentségét, bárhová is mentek”.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Források:
ED Morel, „Black Scourge in Europe”, Daily Herald, 1920. április 10.;
Robert C Reinders, „Racialism on the Left: ED Morel and the »Black Horror on the Rhine«”, International Review of Social History 13:1 (1968), 1–28.

Kiemelt kép: A Daily Herald cikke (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)