1919. április 13.: A Dzsallianvala Bágh-i mészárlás

Áprilisban könyv formájában is megjelenik A munkásosztály története, Piróth Attila fordításában, a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce közös kiadásában.

Támogasd a MOT-ot a könyv előrendelésével!

Könyvbemutató április 23-án a Gólyában.

Ezen a napon, 1919. április 13-án zajlott le a Dzsallianvala Bágh-i mészárlás az indiai Amritszárban, amelynek során a brit katonák a főként szikh zarándokokból álló tömegbe lőttek. Több mint ezer ember vesztette életét, és több ezren sebesültek meg. A zarándokokon kívül sok muszlim és hindu is volt a tömegben – köztük sok földműves, üzletkötő és kereskedő, akik egy ló- és marhavásárra érkeztek. A legfiatalabb áldozat mindössze hathetes volt. A mészárlásról egészen decemberig nem számoltak be Nagy-Britanniában, és senkit sem vádoltak meg bűncselekménnyel. Az incidens széles körű felháborodást váltott ki, és ez vezetett a következő évben indított együttnemműködési mozgalomhoz.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Források:
Kenneth Pletcher, „Jallianwala Bagh Massacre”, Encyclopaedia Britannica, frissítve 2023. április 14-én;
„1919 Jallianwala Bagh Massacre”, Discover Sikhism.

Kiemelt kép: Golyó ütötte lyukak a téglafalban az amritszári mészárlás helyén (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)