1979. április 16.: Meggyilkolják Idania Fernandezt

Áprilisban könyv formájában is megjelenik A munkásosztály története, Piróth Attila fordításában, a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce közös kiadásában.

Támogasd a MOT-ot a könyv előrendelésével!

Könyvbemutató április 23-án a Gólyában.

Ezen a napon, 1979. április 16-án Idania Fernandez nicaraguai forradalmárt őrizetbe vételét követően meggyilkolták az USA által támogatott Anastasio Somoza Debayle diktatúrájának katonái. Fernandezt egy besúgó árulta el. Halála azonban sokakat ellenállásra sarkallt, és a rezsim egy hónapon belül megbukott.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Forrás:
Margaret Randall, Sandino’s Daughters Revisited: Feminism in Nicaragua (New Brunswick, NJ: Rutgers University Press, 1994), 243.

Kiemelt kép: Idania Fernandez a lányával, Claudiával (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)