1888. április 18.: Megalapítják a Brit Kelet-afrikai Társaságot

Áprilisban könyv formájában is megjelenik A munkásosztály története, Piróth Attila fordításában, a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce közös kiadásában.

Támogasd a MOT-ot a könyv előrendelésével!

Könyvbemutató április 23-án a Gólyában.

Ezen a napon, 1888. április 18-án Londonban megalapították a Brit Kelet-afrikai Társaságot, abból a célból, hogy a mai Uganda és Kenya területét brit gyarmatként irányítsa. Ahogy az összes gyarmatukon, a britek itt is betiltották a homoszexualitást, és homofób értékeket terjesztettek. A melegséget mindmáig büntetik Ugandában és Kenyában. Minden második ország, ahol 2017-ben a melegség bűncselekménynek számított, egykor a brit birodalom része volt.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Források:
Roland Oliver, „Some Factors in the British Occupation of East Africa, 1884–1894”, Uganda Journal 15, no. 1 (1951. március): 49–64;
Jacob Kushner, „The British Empire’s Homophobia Lives on in Former Colonies”, The Atlantic, 2019. május 24.

Kiemelt kép: A névtelenségük megőrzése érdekében maszkot viselő kenyai melegek és leszbikusok, valamint az ügyüket támogatók tüntetése az ugandai nagykövetség előtt Kenya fővárosában, Nairobiban 2014. február 10-én. A tiltakozók azt követően vonultak utcára, hogy Ugandában pár nappal korábban új törvényt fogadtak el, amely a korábbiaknál is súlyosabb – akár életfogytiglani börtönbüntetéssel – sújtja a homoszexuális cselekményeket. (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)