1944. április 22.: Ülősztrájk Washingtonban a szegregáció ellen

Áprilisban könyv formájában is megjelenik A munkásosztály története, Piróth Attila fordításában, a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce közös kiadásában.

Támogasd a MOT-ot a könyv előrendelésével!

Könyvbemutató április 23-án a Gólyában.

Ezen a napon, 1944. április 22-én kétszáz fekete ember – többségük a Howard Egyetem diákja – ülősztrájkot tartott Washington DC-ben, a Thompson étteremben, ahol a Jim Crow nevével fémjelzett szegregációs törvények nem voltak ugyan hatályban, az étterem mégis szegregáltan működött. Miután a fizető vendégek száma töredékére csökkent, az éttermet a hálózat központja utasította az afrikai amerikai ügyfelek kiszolgálására. A szövetségi támogatások elvesztésétől tartva az egyetem a közvetlen akció beszüntetésére szólította fel a diákokat – mire a Thompson azonnal visszaállította a szegregáció gyakorlatát.

Az akció egyik fő szervezője Pauli Murray volt, egy fiatal fekete aktivista és feminista, aki részben nőnek, részben férfinak vallotta magát, és akinek kizárólag nőkkel voltak komoly romantikus kapcsolatai.

Washington DC 1953-ban tiltotta be a szegregációt az éttermekben.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Források:
Sarah Azaransky, The Dream Is Freedom: Pauli Murray and the American Democratic Faith (New York: Oxford University Press, 2001);
Charles E. Cobb Jr., On the Road to Freedom: A Guided Tour of the Civil Rights Trail (Chapel Hill, NC: Algonquin Books of Chapel Hill, 2008), 2;
Gregory Hunter, „Howard University: »Capstone of Negro Education« during World War II”, Journal of Negro History 79, no. 1 (1994. tél);
Pauli Murray, „A Blueprint for First Class Citizenship”, The Crisis (1944): 358–59;
„Downtown, African-American Heritage Trail”, Cultural Tourism DC;
„Sit-in Challenges Restaurant Segregation in Washington DC”, Today in Civil Liberties History;
Kathryn Schulz, „The Many Lives of Pauli Murray”, The New Yorker, 2017. április 17.;
Pam McAllister, „Black Women Led Sit-ins in the 1940s”, Activists with Attitude, 2015. február 6.

 

Kiemelt kép: Pauli Murray (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)