1971. április 23.: Veteránok tiltakozása a vietnámi háború ellen

Áprilisban könyv formájában is megjelenik A munkásosztály története, Piróth Attila fordításában, a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce közös kiadásában.

Támogasd a MOT-ot a könyv előrendelésével!

Könyvbemutató április 23-án a Gólyában.

Ezen a napon, 1971. április 23-án a vietnámi háború közel ezer veteránja szolgáltatta vissza harci kitüntetéseit az USA kormányának. A veteránok úgy tervezték, hogy hullazsákokban adják vissza a kitüntetéseket, de a hatóságok kerítést emeltek a Capitolium köré, így végül a kerítés fölött hajigálták be a medáljaikat. Sokan a harcban elesett bajtársaknak – amerikaiaknak és vietnámiaknak – ajánlották a kitüntetésüket, mielőtt elhajították volna. Az egyik tiltakozó, Peter Brannigan, a Capitolium irányába hadonászva azt kiáltotta, amikor visszadobta medálját: „Itt egy bíbor szív. Remélem, kapok még egyet, amikor majd ezekkel a rohadékokkal harcolok.”

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Források:
„Veterans Discard Medals in War Protest at Capitol”, The New York Times, 1971. április 24., https://tinyurl.com/yao2l43w;
„E10–11: The GI Resistance in Vietnam” (podcast), Working Class History, https://workingclasshistory.com/2018/08/06/e10-the-gi-resistance-in-vietnam-part-1.

Kiemelt kép: Tiltakozó veteránok a Capitolium előtt (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)