1981. április 27.: Kísérlet Dominika megszállására

Áprilisban könyv formájában is megjelenik A munkásosztály története, Piróth Attila fordításában, a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce közös kiadásában.

Támogasd a MOT-ot a könyv előrendelésével!

Könyvbemutató április 23-án a Gólyában.

Ezen a napon, 1981. április 27-én kilenc egyesült államokbeli és kanadai fehér szupremacistát tartóztattak le, amikor egy náci zászlóval feldíszített, fegyverekkel megrakott csónakot készítettek elő. A rasszisták – köztük a Ku-Klux-Klan több tagja és a Stormfront nevű neonáci webhely későbbi alapítója – azt tervezték, hogy megszállják Dominikát, fehér diktatúrát hoznak létre a 99 százalékban nem fehér lakosságú országban, és az apartheid rendszerű Dél-Afrikával folytatnak majd kereskedelmet. Mindannyiukat csupán hároméves börtönbüntetésre ítélték.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Források:
Stewart Bell, Bayou of Pigs: The True Story of an Audacious Plot to Turn a Tropical Island into a Criminal Paradise (New York: HarperCollins, 2014);
„Wolfgang Droege White Supremacist Who Tried to Overthrow Dominica’s Government Is Shot to Death”, Dominican, 2005. április 5.

 

Kiemelt kép: A csónak lefoglalt tartalma (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)