1945. április 28.: Antifasiszta partizánok kivégzik Mussolinit

Áprilisban könyv formájában is megjelenik A munkásosztály története, Piróth Attila fordításában, a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce közös kiadásában.

Támogasd a MOT-ot a könyv előrendelésével!

Könyvbemutató április 23-án a Gólyában.

Ezen a napon, 1945. április 28-án antifasiszta partizánok végezték ki Benito Mussolinit, Olaszország fasiszta diktátorát az észak-olaszországi Giulino de Mezzegrában.

Mussolini rémuralmának 1943-as megdöntése után a fogságba esett diktátort náci csapatok szabadították ki, majd bábkormány élére állították a németek által megszállt Észak-Olaszországban.

Miután a partizánok és a szövetséges erők Olaszország egyre nagyobb részét szabadították fel, Mussolini német egyenruhát öltve próbált Svájcba szökni. Egy ellenálló azonban kiszúrta, és azt kiáltotta: „Elkaptuk Nagyfejűt!”

Mussolinit több más magas rangú fasisztával és a szeretőjével együtt a Comói-tó közelében végezték ki. Holttestüket ezután Milánóba vitték, és másnap kora reggel a Piazzale Loretón rakták ki – ahol hamarosan egy benzinkút tetejének rácsszerkezetére akasztották fel őket, fejjel lefelé. Az előző év folyamán a milánói Gestapo tizenöt olasz partizánt végzett ki nyilvánosan ugyanazon a téren. Mussolini állítólag azt mondta: „A Piazzale Loretón folyt vérért drágán meg fogunk fizetni.”

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Források:
„1945: Italian Partisans Kill Mussolini”, BBC Home;
R.J.B. Bosworth, Mussolini (London: Arnold, 2002), 332–333;
Ray Moseley, Mussolini: The Last 600 Days of Il Duce (Dallas: Taylor World Publishing, 2004);
Peter Neville, Mussolini (Milton Park, UK: Routledge, 2003), 194–195.

Kiemelt kép: Mussolini és társai holtteste a Piazzale Loretón (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)