1963. április 30.: Buszbojkott az angliai Bristolban

Áprilisban könyv formájában is megjelenik A munkásosztály története, Piróth Attila fordításában, a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce közös kiadásában.

Támogasd a MOT-ot a könyv előrendelésével!

Könyvbemutató április 23-án a Gólyában.

Ezen a napon, 1963. április 30-án egy karib-térségbeli migráns munkásokból álló csoport buszbojkottot indított az angliai Bristolban, tiltakozásul az ellen, hogy a fekete és ázsiai munkásokat kizárták a városi buszokon dolgozók köréből. A „bőrszín alapú tiltást” a Közlekedési és Általános Munkások Szakszervezete (Transport and General Workers’ Union, TGWU), valamint az állami tulajdonban lévő Bristoli Omnibusz Vállalat (Bristol Omnibus Company) azt követően léptette életbe, hogy fehér szakszervezeti tagok sztrájkot helyeztek kilátásba, amennyiben színes bőrű munkavállalókat is alkalmaznak.

Több hónapig tartó bojkottot és tömeges tiltakozást követően a közlekedési dolgozók egy augusztusi tömeggyűlésen megszavazták a tilalom feloldását. Szeptemberben felvették az első színes bőrű kalauzt. Két évvel később elfogadták a rasszok közötti kapcsolatokról szóló törvényt, amely megtiltotta a rasszalapú diszkriminációt nyilvános helyeken.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Forrás:
Madge Dresser, „Black and White on the Buses: The 1963 Colour Bar Dispute in Bristol”, libcom.org, https://libcom.org/history/black-white-buses-1963-colour-bar-dispute-bristol.

Kiemelt kép: A bőrszín alapú megkülönböztetés ellen tiltakozók (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)