1953. május 3.: Dohányipari munkásnők tiltakozása Plovdivban

Áprilisban könyv formájában is megjelenik A munkásosztály története, Piróth Attila fordításában, a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce közös kiadásában.

Támogasd a MOT-ot a könyv előrendelésével!

Könyvbemutató április 23-án a Gólyában.

Ezen a napon, 1953. május 3-án a bulgáriai Plovdivban működő Iván Karadzsov dohányraktár éjszakai műszakos nő dolgozói elüldözték az őröket, és elbarikádozták magukat, hogy tiltakozzanak az alkalmi munkaszerződések térnyerése ellen. Az államosítást követően a dohányiparban romlottak a körülmények: a többségében nő dolgozók elveszítették állandó állásukat, és idényre szóló, rövid távú szerződéseket kaptak – a munkaidényen kívüli időszakban járó juttatások és szállás nélkül. Joszif Sztálin szovjet vezető halála után a munkások megragadták az alkalmat a tiltakozásra.

Május 4-én reggel kiszállt a milícia. Két közeli raktár nő dolgozói is sztrájkba léptek, és szembeszálltak a fegyveresekkel; ekkor további dohányipari dolgozók csatlakoztak hozzájuk. A Kommunista Párt illetékesei utasították a milicistákat, hogy nyissanak tüzet a munkásokra. Többen életüket vesztették, több tucatnyian megsebesültek, és több száz munkást tartóztattak le, akik közül sokakat később kényszermunkatáborba küldtek – így sikerült megtörni a sztrájkot.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Források:
Nick Heath, „After the Death of Stalin: The First Revolt – The Plovdiv Tobacco Workers’ Strike, May 1953”, libcom.org, https://tinyurl.com/y9wr88rh;
Christian F. Ostermann és Malcolm Byrne, Uprising in East Germany 1953: The Cold War, the German Question, and the First Major Upheaval Behind the Iron Curtain (Budapest: Central European University Press, 2001), 86–89.

Kiemelt kép: Az Iván Karadzsov dohányraktárbeli sztrájk (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)