1961. május 4.: Megkezdődnek a szabadságutak

Áprilisban könyv formájában is megjelenik A munkásosztály története, Piróth Attila fordításában, a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce közös kiadásában.

Támogasd a MOT-ot a könyv előrendelésével!

Könyvbemutató április 23-án a Gólyában.

Ezen a napon, 1961. május 4-én kezdődtek a szabadságutak, amelyeknek résztvevői közvetlen cselekvéssel léptek fel az államközi buszközlekedés szegregációjának felszámolásáért az Egyesült Államok déli részén. Bár a szegregáció törvényellenes volt, a törvényt nem tartatták be, a rendőrség pedig együttműködött a Ku-Klux-Klannal és az erőszakos, rasszista fehér csőcselékkel, akik megtámadták a fekete és fehér szabadságutazókat. A szabadságutazók azonban ellenálltak, és többen fegyvert is fogtak, hogy megvédjék magukat, így novemberre sikerült felszámolni a buszközlekedés szegregációját.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Forrás:
„Freedom Rides”, Stanford University: The Martin Luther King, Jr. Research and Education Institute, https://kinginstitute.stanford.edu/encyclopedia/freedom-rides.

Kiemelt kép: Letartóztatott szabadságutazók rendőrségi fényképei (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)