1970. május 5.: Tömeges diáksztrájk az Egyesült Államokban

Áprilisban könyv formájában is megjelenik A munkásosztály története, Piróth Attila fordításában, a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce közös kiadásában.

Támogasd a MOT-ot a könyv előrendelésével!

Könyvbemutató április 23-án a Gólyában.

Ezen a napon, 1970. május 5-én több százezer egyetemi hallgató vonult az utcára az Egyesült Államokban, és kezdett országos diáksztrájkba, hogy így tiltakozzon egyrészt a vietnámi háború ellen, másrészt a Nemzeti Gárda előző napi fellépése ellen, amelynek során négy diákot lelőttek a Kenti Állami Egyetemen.

A Nemzeti Gárda fegyveresei a Kenti Állami Egyetemen (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Források:
Zoe Altaras, „The May 1970 Student Strike at UW”, Antiwar and Radical History Project – Pacific Northwest;
Root & Branch, „No Class Today, No Ruling Class Tomorrow”, libcom.org, https://libcom.org/library/no-class-today-no-ruling-class-tomorrow-root-branch-1970.

Kiemelt kép: A Washingtoni Egyetem diákjai lezárják az I-5-ös államközi autópályát 1970. május 5-én (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)