1972. május 11.: Elrabolják Sergio Molaguero cipőgyárost

Áprilisban könyv formájában is megjelenik A munkásosztály története, Piróth Attila fordításában, a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce közös kiadásában.

Támogasd a MOT-ot a könyv előrendelésével!

Könyvbemutató április 23-án a Gólyában.

Ezen a napon, 1972. május 11-én az OPR-33 (Organización Popular Revolucionaria-33; Népi Forradalmi Szervezet-33), az Uruguayi Anarchista Szövetség (Federación Anarquista Uruguaya, FAU) fegyveres szárnya elrabolta Sergio Molaguero cipőgyárost, akinek munkásai sztrájkoltak. A túszért kapott 10 millió dolláros váltságdíjból nemzetközi sajtókampányt szerveztek az uruguayi diktatúra bűneinek nyilvánosságra hozatalára.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Források:
Paul Sharkey, szerk., The Federacion Anarquista Uruguaya: Crisis, Armed Struggle and Dictatorship, 1967–85”, (London: Kate Sharpley Library, 2009), https://libcom.org/files/FAU%20uruguay2.pdf.

Kiemelt kép: Molaguero elrablásáról beszámoló újságcikk (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)