1916. május 12.: Kivégzik James Connollyt

Áprilisban könyv formájában is megjelenik A munkásosztály története, Piróth Attila fordításában, a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce közös kiadásában.

Támogasd a MOT-ot a könyv előrendelésével!

Könyvbemutató április 23-án a Gólyában.

Ezen a napon, 1916. május 12-én kivégzőosztag végzett a dublini Kilmainham börtönben James Connollyval, a szocialista meggyőződésű szakszervezeti vezetővel, az ír függetlenségi mozgalom aktivistájával. Connollyt tizennégy társával együtt ítélték halálra a brit gyarmati hatóságok ellen szervezett húsvéti felkelésben betöltött vezető szerepéért. Mivel Connolly a fegyveres harc során megsebesült, nem tudott megállni a kivégzőosztag előtt, ezért egy székhez kötözve lőtték le.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Források:
Shane Hegarty és Fintan O’Toole, „Easter Rising 1916 – the Aftermath: Arrests and Executions”, The Irish Times, 2016. március 24.;
Dermot McEvoy, „1916 Easter Rising Leader James Connolly Born on This Day in 1868”, Irish Central, 2019. június 5.

Kiemelt kép: James Connolly (Wikimedia Commons)