1833. május 15.: „Jogos emberölésnek” minősítik egy rendőr leszúrását

Áprilisban könyv formájában is megjelenik A munkásosztály története, Piróth Attila fordításában, a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce közös kiadásában.

Támogasd a MOT-ot a könyv előrendelésével!

Könyvbemutató április 23-án a Gólyában.

Ezen a napon, 1833. május 15-én Londonban egy esküdtszék egy rendőr leszúrását „jogos emberölés”-nek ítélte – hiába zárta rá a halottkém a terem ajtaját az esküdtekre, hogy rábírja őket álláspontjuk megváltoztatására. A nem sokkal korábban megalakult nagy-londoni rendőrség (Metropolitan Police) erőszakosan megtámadta a Dolgozó Osztályok Nemzeti Uniójának (National Union of the Working Classes) tüntetését; a védekező munkások három rendőrt leszúrtak, akik közül az egyik belehalt sérülésébe.

A londoniak nagy része gyűlölte a rendőrséget; mindenekelőtt a gazdagok tulajdonának védelmére és a munkásosztály nyomorúságos szegénységben tartására létrehozott, erőszakos bandának tekintették. A rendőröket rendszeresen kigúnyolták az utcán, és olyan gúnyneveket adtak nekik, mint „nyers homárok”, „kék ördögök”, illetve „Peel nyomorult bandája” – a rendőrség intézményét létrehozó politikusra, Robert Peelre utalva. A londoniak gyakran támadtak rendőrökre; az elsőként felvettek közül többeket megkéseltek, másokat megvakítottak – és olyan is volt, akit a földre tepertek, és áthajtottak rajta.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Források:
„Heavy-Handed Policing: The Killing of Constable Culley”, Open University, 2009;
Tony Moore, The Killing of Constable Keith Blakelock: The Broadwater Farm Riot (Hook, UK: Waterside Press, 2015), 19–21;
„Today in London Legal History: A Jury Finds the Killing of a Copper to be »Justifiable Homicide«, 1833”, Past Tense, 2017. május 15.

Kiemelt kép: A tüntető munkásokkal szembeni erőszakos rendőri fellépés nyomán kirobbant Coldbath Fields-i zavargások – korabeli illusztráció (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)