2004. május 27.: A libanoni hadsereg erőszakos fellépése a tüntetők ellen

Áprilisban könyv formájában is megjelenik A munkásosztály története, Piróth Attila fordításában, a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce közös kiadásában.

Támogasd a MOT-ot a könyv előrendelésével!

Könyvbemutató április 23-án a Gólyában.

Ezen a napon, 2004. május 27-én a libanoni hadsereg öt férfit és egy nőt ölt meg, és több tucat személyt megsebesített egy szakszervezeti tüntetésen Bejrút déli elővárosában. A Libanoni Általános Munkásszövetség (Confédération Générale des Travailleurs Libanais, CGTL) felszólította a munkavállalókat, hogy tiltakozzanak a magas üzemanyagárak és a magas megélhetési költségek ellen: lépjenek sztrájkba és vonuljanak az utcára országszerte. A dühös tüntetők felgyújtották a Munkaügyi Minisztérium ötszintes épületét, a biztonsági erők pedig több mint 130 tüntetőt tartóztattak le. A tüntetés az ország polgárháborút követő időszakának legtöbb halálos áldozatot követelő munkástiltakozása lett, miután a hadsereg éles töltényekkel kezdte lőni a tüntetőket az Al-Salam lakónegyedben – miközben a Rafík Haríri vezette libanoni kormány a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) egy héttel később esedékes bejrúti találkozójának előkészületeivel volt elfoglalva.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Források:
„»Leaded/Unleaded« – the Story of the 2004 Beirut General Strike Now Online”, libcom.org, https://libcom.org/news/article.php/beirut-general-strike-2004-dvd-0106;
„Lebanese Soldiers Surrounded the Burned Building of the Labour Ministry” (fénykép), Reuters, 2004. május 27.;
Nada Raad, „Beirut Makes Final Preparations to Host OPEC Summit”, Daily Star Lebanon, 2004. június 2.;
„»Five Dead« in Lebanon Protests”, BBC News, 2004. május 27.

Kiemelt kép: Katonák vezetnek el egy tüntetőt Bejrútban 2004. május 27-én (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)