2016. június 3.: Sztrájktilalom az USA nő labdarúgói ellen

Áprilisban könyv formájában is megjelenik A munkásosztály története, Piróth Attila fordításában, a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce közös kiadásában.

Támogasd a MOT-ot a könyv előrendelésével!

Könyvbemutató április 23-án a Gólyában.

Ezen a napon, 2016. június 3-án az Egyesült Államok egyik szövetségi bírója azt a döntést hozta, hogy a nő labdarúgó-játékosok nem sztrájkolhatnak, annak ellenére, hogy lejárt a kollektív szerződésük (amelyben a sztrájkot tiltó záradék szerepelt). A nők a bérdiszkrimináció miatt indítottak munkaügyi vitát, mivel férfi kollégáik esetenként négyszer annyi pénzt kaptak – annak ellenére, hogy a női csapat sokkal sikeresebb volt, és több bevételt termelt.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Forrás:
Andrew Das, „Judge Rules US Women’s Soccer Team Can’t Strike Before Olympics”, The New York Times, 2016. június 4., https://tinyurl.com/ydgnfguf.

Kiemelt kép: Az Egyesült Államok női labdarúgócsapata Barack Obama elnökkel, 2015. október (Lawrence Jackson fotója, rendelkezésünkre bocsátotta a Fehér Ház / Wikimedia Commons)