1968. június 7.: A Ford-gyár nő munkásainak sztrájkja Angliában

Áprilisban könyv formájában is megjelenik A munkásosztály története, Piróth Attila fordításában, a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce közös kiadásában.

Támogasd a MOT-ot a könyv előrendelésével!

Könyvbemutató április 23-án a Gólyában.

Ezen a napon, 1968. június 7-én az angliai Dagenhamben működő Ford-gyár nő munkásai sztrájkba léptek a férfi dolgozókkal egyenlő fizetésért. Három héttel később, amikor a férfiak bérének 92 százalékát ajánlották nekik, ismét munkába álltak. A sztrájk kulcsszerepet játszott az egyenlő bérezésről szóló 1970-es törvény bevezetésében, jóllehet a névleges béregyenlőség csak egy későbbi, 1984-es sztrájk nyomán valósult meg a Fordnál.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Forrás:
Jessica Siegel, „Ford Female Employees Win Strike for Equal Pay, Dagenham, England, 1968”, Global Nonviolent Action Database, 2013. március 15.

Kiemelt kép: A dagenhami Ford-gyár sztrájkoló nő munkásai (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)