2017. június 8.: A London School of Economics takarítóinak munkaügyi győzelme

Áprilisban könyv formájában is megjelenik A munkásosztály története, Piróth Attila fordításában, a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce közös kiadásában.

Támogasd a MOT-ot a könyv előrendelésével!

Könyvbemutató április 23-án a Gólyában.

Ezen a napon, 2017. június 8-án, tíz hónapos kampányt – benne hét sztrájknapot és két egyetemfoglalást – követően a London School of Economics takarítói lettek az első olyan kiszervezett munkaerő az Egyesült Királyságban, akiket az egyetem visszavett házon belüli állományba. A munkások – akik mindannyian migránsok és színes bőrűek voltak – A Világ Egyesült Hangjai (United Voices of the World, UVW) nevű, alulról épülő szakszervezetbe tömörültek. Az UVW a tartós sztrájk eszközével számos hasonló győzelmet vívott ki a hasonló alvállalkozói szerződéssel foglalkoztatottak számára London-szerte.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Források:
United Voices of the World the union, Facebook-bejegyzés, 2017. június 8.;
Louisa Acciari és Davide Però, „On The Frontline: Confronting Precariousness, Outsourcing And Exploitation – Lessons From The LSE Cleaners”, Discover Society, 2017. december 6.

 

Kiemelt kép: Sztrájkoló takarítók sztrájkőrsége a London School of Economics egyetemen (Rendelkezésünkre bocsátotta a UVW, uvwunion.org.uk)