1943. június 18.: Kivégzik Marija Kiszljakot

Áprilisban könyv formájában is megjelenik A munkásosztály története, Piróth Attila fordításában, a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce közös kiadásában.

Támogasd a MOT-ot a könyv előrendelésével!

Könyvbemutató április 23-án a Gólyában.

Ezen a napon, 1943. június 18-án végezték ki Marija Kiszljak tizennyolc éves ukrán náciellenes harcost és két barátját, Fedor Rudenkót és Vaszilij Bugrimenkót. Kiszljak két náci tisztet csábított az erdőbe, hogy barátai megöljék őket. Amikor a Gestapo először letartóztatta, nem vallott be semmit, és szabadon engedték. Második alkalommal azonban a Gestapo emberei száz civilt gyűjtöttek össze, és kijelentették, hogy mindenkit megölnek, ha a gyilkosok nem jelentkeznek. Marija és barátai beismerő vallomást tettek; Marija azt állította, hogy ő volt a csoport vezetője.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Források:
„1943: Maria Kislyak, Honeytrapper”, Executed Today, 2017. június 18.;
„The Execution of Women by the Nazis during World War II”, Capital Punishment UK.

Kiemelt kép: Marija Kiszljak (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)