1993. július 16.: A Daily Mail cikke a meleg génekről

Áprilisban könyv formájában is megjelenik A munkásosztály története, Piróth Attila fordításában, a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce közös kiadásában.

Támogasd a MOT-ot a könyv előrendelésével!

Könyvbemutató április 23-án a Gólyában.

Ezen a napon, 1993. július 16-án a Daily Mail nevű brit jobboldali bulvárlap „Abortuszremény a »meleg gének« megtalálása után” címmel közölt cikket, amelyben azt írta: „egyértelmű bizonyítékot találtak a homoszexualitás genetikai kapcsolatára”, így „hamarosan lehetségessé válhat annak előrejelzése, hogy a baba meleg lesz-e, és az anya számára felkínálható lesz az abortusz opciója”. A cikk azt is megjósolta, hogy ezen kilátások miatt várhatóan a „radikális meleg… csoportokhoz” tartozók fognak felháborodni.

2020-ban a Daily Mail lett a legnépszerűbb újság az Egyesült Királyságban. Korábban olyan fasiszta politikusokat támogatott, mint Adolf Hitler Németországban, Benito Mussolini Olaszországban és Oswald Mosley Nagy-Britanniában. A lap ma is gyűlöletet szít a transznemű emberek, a muszlimok, a fogyatékkal élők és más csoportok ellen. Vezércikkíróit, például Melanie Phillipset olyan neonáci terroristák idézték kiáltványaiban, mint Anders Breivik.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Források:
Jason Lewis, „Abortion hope after »gay genes« findings”, Daily Mail 1993. július 16.;
David Miller, „Introducing the »gay gene«: media and scientific representations”, Public Understanding of Science 1995, 4. kötet, 3. sz., 69–284, https://journals.sagepub.com/doi/10.1088/0963-6625/4/3/005;
Viscount Rothermere, „Hurrah for the Blackshirts!”, Daily Mail, 1934. január 15.;
Robert Philpot, „How Britain’s Nazi-Loving Press Baron Made the Case for Hitler”, Times of Israel, 2018. augusztus 5.;
Nick Duffy, „9 ridiculous times the Daily Mail got upset about gay people in 2016″, Pink News, 2016. december 22.;
„The vilification of disabled people by the Daily Mail”, Disabled People against Cuts, 2015. március 21.;
„Daily Mail Removes Completely False Article and Issues 8 Corrections”, Muslim Council of Britain;
Tom Peck, „The right-wing columnists in killer’s »manifesto»”, Independent, 2011. november 1.;
Mark Sweney, „Daily Mail eclipses the Sun to become UK’s top-selling paper”, The Guardian, 2020. június 20.