1936. július 17.: Spanyol katonai felkelés kezdődik Marokkóban

Áprilisban könyv formájában is megjelenik A munkásosztály története, Piróth Attila fordításában, a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce közös kiadásában.

Támogasd a MOT-ot a könyv előrendelésével!

Könyvbemutató április 23-án a Gólyában.

Ezen a napon, 1936. július 17-én spanyol katonai felkelés kezdődött Marokkóban, amikor a jobboldali tábornokok hadat üzentek az új, köztársasági kormánynak. Barcelonában a munkások válaszlépéseket tettek: a Nemzeti Munkásszövetség (Confederación Nacional del Trabajo, CNT) szakszervezet tagjai kétszáz puskát foglaltak le a kikötőben dokkoló két hajó rakterében, és szétosztották a szakszervezeti aktivisták között.

Egy antifasiszta milícia harcosai Spanyolországban, 1936 (Wikimedia Commons)

Két nappal később a munkások Spanyolország-szerte fegyvert fogtak, és nagyszabású társadalmi forradalmat indítottak. Az ezt követő polgárháborúban a munkásosztály harcolt a náci Németország és a fasiszta Olaszország által támogatott spanyol tőkések ellen.

A forradalmi területeken az anarchista és szocialista munkások és parasztok átvették az irányítást a munkahelyek és a földek fölött, és kollektíven kezdték működtetni őket.

A nyugati demokráciák – köztük Nagy-Britannia és Franciaország is – ekkor elfordult a köztársaságtól, és blokádot vezettek be Spanyolország ellen, így az antifasisztáknak küldött segélyek és fegyverszállítmányok elapadtak. Eközben Olaszország és Németország nyíltan semmibe vette a tilalmat, az egyesült államokbeli olajipari óriás, a Texaco pedig olajjal és egyéb készletekkel látta el a nacionalistákat, anélkül, hogy fizetséget követelt volna, a köztársaságpártiaknak nyújtott ellátást viszont leállította.

Több ezer munkásosztálybeli ember utazott a világ minden tájáról Spanyolországba, hogy segítse a spanyol munkások és parasztok harcát a nacionalistákkal szemben, végül azonban közel három évnyi elkeseredett, véres küzdelem után a jobb fegyverzettel és felszereléssel rendelkező nacionalisták győztek.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Források:
„Illustrated Timeline of the Spanish Civil War (in-depth)”, University of Warwick, https://warwick.ac.uk/services/library/mrc/archives_online/digital/scw/timeline2/;
Adam Hochschild, „How Texaco Helped Franco Win the Spanish Civil War”, Mother Jones, 2016. március 29.;
Anthony Beevor, The Battle for Spain: The Spanish Civil War 1936–1939 (London: Weidenfeld & Nicolson, 2006).

Kiemelt kép: A spanyol polgárháború köztársaságpárti harcosai (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)