1981. augusztus 5.: Ronald Reagan 11 345 légiforgalmi irányítót bocsát el

Áprilisban könyv formájában is megjelenik A munkásosztály története, Piróth Attila fordításában, a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce közös kiadásában.

Támogasd a MOT-ot a könyv előrendelésével!

Könyvbemutató április 23-án a Gólyában.

Ezen a napon, 1981. augusztus 5-én, mindössze két nap sztrájkot követően 11 345 szövetségi légiforgalmi irányítót bocsátott el Ronald Reagan, az USA elnöke – egykori szakszervezeti vezető –, amiért megtagadták az ismételt munkába állást. Az érintett dolgozókat egész életükre eltiltották a szövetségi szolgálattól (bár ezt a tiltást bő egy évtizeddel később feloldották), szakszervezetüket pedig októberben a törvény erejével feloszlatták. A sztrájkolókat katonai légiforgalmi irányítókkal helyettesítették mindaddig, amíg nem tudtak új alkalmazottakat kiképezni.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Források:
Andrew Glass, „Reagan Fires 11,000 Striking Air Traffic Controllers, Aug. 5., 1981”, Politico, 2008. augusztus 5.;
A.E. Martinez, „Lessons of the Air Traffic Controllers Strike 1981”, Ideas and Action, 2014. augusztus 25.

Kiemelt kép: A légiforgalmi irányítók sztrájkját támogató család, „Túlélést lehetővé tevő szerződésre van szükség” feliratú táblával (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)