1956. augusztus 9.: Húszezer nő felvonulása Pretoriában

Áprilisban könyv formájában is megjelenik A munkásosztály története, Piróth Attila fordításában, a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce közös kiadásában.

Támogasd a MOT-ot a könyv előrendelésével!

Könyvbemutató április 23-án a Gólyában.

Ezen a napon, 1956. augusztus 9-én a dél-afrikai Pretoriában húszezer nő vonult fel, hogy tiltakozzon a belső útlevelek rendszere ellen, amely a fekete és indiai emberek szabad mozgását korlátozta az apartheid idején. A Dél-Afrikai Nők Szövetsége (Federation of South African Women, FEDSAW) által szervezett tüntetésen a belső útleveleket előíró törvények elleni petíciót adtak át százezer aláírással, és a résztvevők azt énekelték: „Wathint’Abafazi Wathint’imbokodo” (Ha nőt ütsz meg, sziklát ütsz meg).

A tiltakozás az egész országra kiterjedő, két éven át tartó polgári engedetlenségi hullámot indított el, amelynek során több ezer nőt letartóztattak, míg végül az Afrikai Nemzeti Kongresszus (African National Congress, ANC) párt pánikba esett, és meghátrált. Ma augusztus 9-ét a nők napjaként ünneplik Dél-Afrikában.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Források:
M Bahati Kuumba, „»You’ve Struck a Rock.«, Gender and Transformation in the US and South Africa”, libcom.org, https://tinyurl.com/y7umto6a;
Meruschka Govender, „Women’s Day: Remembering 9th August 1956”, Mzansi Girl, https://bit.ly/45yTjtq.

Kiemelt kép: Dél-afrikai nők tüntetése 1956. augusztus 9-én (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)