2005. augusztus 10.: Megkezdődik a Gate Gourmet-vita

Áprilisban könyv formájában is megjelenik A munkásosztály története, Piróth Attila fordításában, a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce közös kiadásában.

Támogasd a MOT-ot a könyv előrendelésével!

Könyvbemutató április 23-án a Gólyában.

Ezen a napon, 2005. augusztus 10-én kezdődött meg a Gate Gourmet-vita Londonban. Miután a British Airways kiszervezte a légi járatokon felszolgált ételek gyártását az elsősorban ázsiai nőket foglalkoztató Gate Gourmet vállalatnak, a vállalat csökkentette a béreket, és rosszabb munkakörülményeket biztosított. A munkakörülmények további aláásását tervező vállalat több száz ideiglenes kölcsönzött munkavállalót szerződtetett le az állandó alkalmazottak munkájának elvégzésére.

Amikor a dolgozók látták, hogy szokásos munkájukat kölcsönzött munkavállalók végzik, az ebédlőben gyűltek össze, hogy megvitassák a történteket, és tiltakozzanak ellene. Válaszul a Gate Gourmet több mint hétszáz dolgozót bocsátott el. Akkoriban szokatlan szolidaritási gesztusként a British Airways csomagkezelői vad szimpátiasztrájkba léptek, és ezzel negyvennyolc órára teljesen megbénították a Heathrow repülőteret – szakszervezetük, a Közlekedési és Általános Munkások Szakszervezete (Transport and General Workers’ Union, TGWU) azonban utasította őket, hogy álljanak ismét munkába.

Bár az elbocsátott dolgozók sztrájkőrséget alakítottak, a TGWU tisztviselői megállapodtak a főnökökkel, hogy néhány dolgozót visszahelyeznek állásukba – azonban még annál is rosszabb feltételek és munkakörülmények mellett, mint ami ellen a dolgozók eredetileg tiltakoztak. Sok munkás a következő év áprilisáig harcolt, de a szakszervezet nem volt hajlandó hivatalossá tenni akciójukat, és végül vereséget szenvedtek.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Forrás:
„Strikes and Legislation Timelines”, Striking Women, https://bit.ly/3rSNN7j.

Kiemelt kép: A kiszervezés ellen tiltakozó dolgozók (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)