2017. augusztus 12.: Fehér szupremacista terrortámadás Charlottesville-ben

Áprilisban könyv formájában is megjelenik A munkásosztály története, Piróth Attila fordításában, a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce közös kiadásában.

Támogasd a MOT-ot a könyv előrendelésével!

Könyvbemutató április 23-án a Gólyában.

Ezen a napon, 2017. augusztus 12-én a Virginia állambeli Charlottesville-ben fehér szupremacista terrortámadásban életét vesztette a 32 éves antirasszista Heather Heyer, több tucat személy pedig megsebesült. Heyer egyike volt annak a több ezer embernek, akik a neonácik, Ku-Klux-Klan-aktivisták és más fehér nacionalisták és antiszemiták által szervezett „Egyesítsük a jobboldalt” (Unite the Right) gyűlés ellen tiltakoztak. Heyert az autójával nagy sebességgel szándékosan a tömegbe hajtó húszéves neonáci James Alex Fields Jr. ütötte el. Fényképek tanúsága szerint Fields ezt megelőzően a szélsőjobboldali Amerikai Előőrs (Vanguard America) csoport logójával díszített pajzzsal a kezében vett részt az „Egyesítsük a jobboldalt” tüntetésen.

A város egy másik pontján fasiszták csoportja megtámadta és kegyetlenül összeverte DeAndre Harrist, egy fiatal afrikai amerikai oktatási dolgozót. Harris gerincsérülést és több további sérülést szenvedett. Donald Trump elnök azt nyilatkozta, hogy a neonáci tüntetők között voltak „nagyon derék emberek”.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Források:
„Violent White Supremacist Rally in Charlottesville Ends in Murder”, Unicorn Riot, 2017. augusztus 12.;
Mitch Smith, „James Fields Sentenced to Life in Prison for Death of Heather Heyer in Charlottesville”, The New York Times, 2019. június 28.

Kiemelt kép: Heather Heyer (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)