1973. augusztus 13: Függetlenségpárti aktivistákat ítélnek el az Amerikai Virgin-szigeteken

Áprilisban könyv formájában is megjelenik A munkásosztály története, Piróth Attila fordításában, a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce közös kiadásában.

Támogasd a MOT-ot a könyv előrendelésével!

Könyvbemutató április 23-án a Gólyában.

Ezen a napon, 1973. augusztus 13-án öt fekete függetlenségpárti aktivistát nyolc egymást követő életfogytiglani börtönbüntetésre ítéltek az Amerikai Virgin-szigeteken.

Miután nyolc amerikai turistát meggyilkoltak a Rockefeller tulajdonában lévő Fountain Valley golfpályán, az USA gyarmati hatóságai több tucat fekete személyt gyűjtöttek össze, és közülük ötöt kegyetlenül megkínoztak, hogy vallomást csikarjanak ki.

Bár az esküdtszék a tárgyalást követően holtpontra jutott, kilenc esküdt azt vallotta, a tanácskozás során megfenyegették őket, hogy az FBI nyomozást indít ellenük és családtagjaik ellen. A bíró, aki korábban a Rockefeller család magánügyvédje és a golfpálya ügyvédje volt, nem volt hajlandó eljárási hiba miatt érvényteleníteni az eljárást, így az esküdtek kénytelenek voltak „bűnös” ítéletet hozni.

Az egyik elítélt, Ishmael LaBeet, egy másik börtönbe történő átszállítása közben eltérített egy repülőgépet, és Kubába repült vele. Egy ideig börtönben volt, de most már szabad.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Források:
Earl Caldwell, „2 Virgin Islands Jurors Charge Pressure for Slayings Verdict”, The New York Times, 1973. augusztus 15., 15;
Peter Kerr, „New York-Bound Flight Hijacked to Cuba by Convicted Murderer”, The New York Times, 1985. január 1., 1;
Sean Pennington, „Cuban Diary: Fountain Valley Killer LaBeet Alive and Well in Cuba”, St. Croix Source, 2015. április 23.

Kiemelt kép: Az egyik elítélt (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)