1944. augusztus 25.: Párizs felszabadítása

Áprilisban könyv formájában is megjelenik A munkásosztály története, Piróth Attila fordításában, a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce közös kiadásában.

Támogasd a MOT-ot a könyv előrendelésével!

Könyvbemutató április 23-án a Gólyában.

Ezen a napon, 1944. augusztus 25-én harminckét spanyol és nyolc francia ellenálló harcos a franciaországi La Madeleine-ben megtámadott egy 1300 emberből, hatvan teherautóból, hat harckocsiból és két önjáró lövegből álló teljes német hadoszlopot. Az ellenállók (maquis-k) felrobbantották a közúti és a vasúti hidat, és a közeli dombok tetején foglalták el állásaikat géppuskáikkal. A csata délután 3 órától másnap délig tombolt. Három maquis sebesült meg – ugyanakkor a másik oldalon nyolc német meghalt, közel kétszáz megsebesült, a többiek pedig megadták magukat. A megalázó vereség után a náci parancsnok öngyilkos lett, mielőtt elfoghatták volna.

Ugyanaznap a Szabad Francia Erők (Forces françaises libres) felszabadították Párizst; a megszálló német csapatok megadták magukat. A várost visszafoglaló Szabad Francia egységen előzetesen etnikai tisztogatást hajtottak végre: eltávolították a Szabad Francia Hadsereg jelentős hányadát kitevő fekete katonákat, mivel az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság katonai parancsnokai csak azzal a feltétellel voltak hajlandók engedélyezni a franciáknak a város felszabadítását, hogy a fekete katonákat kizárják. A fekete katonák a felszabadítási ünnepségeken sem vehettek részt. Például Georges Duksont, az ellenállás hősét, aki a harcokban lőtt sebet kapott, fegyverrel fenyegetve távolították el az eseményről.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Források:
„1939–1945: Spanish Resistance in France”, libcom.org, https://libcom.org/history/1939-1945-spanish-resistance-in-france. A dokumentumban téves dátum szerepel.
Alberto Fernández, La España de los maquis (Mexico City: Ediciones ERA, 1971), https://tinyurl.com/ycg68e35;
Steven Johns, „The Whitewashing of French Forces in the Liberation of Paris”, libcom.org, 2016. augusztus 24., https://libcom.org/history/whitewashing-french-forces-liberation-paris-steven-johns.

Kiemelt kép: Szabad fekete francia katonák, 1942 körül (Kongresszusi Könyvtár / Wikimedia Commons)