1962. szeptember 2.: Antifasiszták akadályozzák meg Mosley gyűlését

Áprilisban könyv formájában is megjelenik A munkásosztály története, Piróth Attila fordításában, a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce közös kiadásában.

Támogasd a MOT-ot a könyv előrendelésével!

Könyvbemutató április 23-án a Gólyában.

Ezen a napon, 1962. szeptember 2-án Oswald Mosley és fasiszta feketeingesei megpróbáltak gyűlést tartani a kelet-londoni Ridley Roadon, miközben a Brit Nemzeti Párt (British National Party) a közeli Dalstonban próbált összejövetelt szervezni. Az 1962 júliusában – a Nemzeti Szocialista Mozgalom (National Socialist Movement) Trafalgar téren tartott antiszemita gyűlésére válaszul – megalakult Sárga Csillag Mozgalom (Yellow Star Movement) antifasiszta aktivistái nonstop gyűlést tartottak, hogy kiszorítsák Mosleyt a kedvenc helyszínéről. Mosley így kénytelen volt áttenni gyűlését a Bethnal Green negyedben lévő Victoria Park térre – ahol azonban kövek, tojások, gyümölcsök zápora fogadta, és az autója szélvédőjét ököllel verő tiltakozók gyűrűjéből menekülnie kellett. Néhány héten belül ez volt a negyedik alkalom, hogy a tömeg megakadályozta Mosley gyűlését.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Források:
„Mosley Gets Rough House (1962)”, British Pathé, 2014. április 13.;
„III. Behind the Race Laws”, Searchlight.

Kiemelt kép: A teherautójáról beszélni próbáló Mosley (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)