1948. szeptember 12.: Merényletkísérlet Franco ellen

Áprilisban könyv formájában is megjelenik A munkásosztály története, Piróth Attila fordításában, a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce közös kiadásában.

Támogasd a MOT-ot a könyv előrendelésével!

Könyvbemutató április 23-án a Gólyában.

Ezen a napon, 1948. szeptember 12-én hajtották végre a talán leglátványosabb merényletkísérletet Francisco Franco jobboldali spanyol diktátor ellen. A földalatti ellenállási mozgalom anarchistái egy kisrepülőből akartak bombákat és gyújtószerkezeteket dobni Francóra, aki San Sebastiánban vett részt egy halászhajó-regattán.

A tervet Franciaországban száműzetésben élő anarchisták dolgozták ki a Franco győzelmével zárult 1936–39-es polgárháborút követően. A tervhez szükséges összeget hamis bankjegyek nyomtatásával és bankok pénzeszközeinek kisajátításával teremtették elő. Egyikük, Laureano Cerrada Santos vasutas megfigyelte, hogy az előző regatták alkalmával sok magánrepülő tartózkodott a levegőben, így ezek között tervezték feltűnés nélkül megközelíteni a célt. Ehhez egy kis, négyüléses repülőt vásároltak, egy Nord 1202-t. Amikor az egyik ötletgazda, Antonio Ortiz Ramires meglátta a gépet, így kiáltott fel: „De hát ez egy bicikli!”

Az akcióhoz leszerződtették a polgárháborúban vadászpilótaként szolgált Primitivo Perez Gomezt, aki Franciaországban több próbarepülést is végrehajtott a géppel. Egy Soler nevű katalán anarchista ezután bombaajtókat szerelt a gépre. A gépbe helyezett bombákat és gyújtószerkezeteket még évekkel korábban, a német megszállás idején lopták egy szeméttelepről.

A gép szeptember 12-én szállt fel egy dél-franciaországi reptérről, és a La Concha-öböl felé vette az irányt. Ez alkalommal azonban egyetlen magánrepülő sem tartózkodott a közelben – ott cirkált viszont hat spanyol vadászgép és több, légvédelmi ágyúval ellátott hajó. Perez azt javasolta, hogy kapaszkodjanak a lehető legnagyobb magasságba, és ott oldják ki a bombákat, Ortiz azonban attól tartott, hogy elhibáznák a célt. Két vadászgép is elhúzott a kisrepülő mellett, így Perez kénytelen volt megfordulni és visszatérni Franciaországba.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Forrás:
Antonio Tellez, „The Plot to Assassinate Franco from the Air, 1948”, libcom.org, https://libcom.org/article/plot-assassinate-franco-air-1948-antonio-tellez.

Kiemelt kép: A merényletkísérlethez használt Nord 1202 gép (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)