1920. szeptember 29: Meghal José Domingo Gómez Rojas

Áprilisban könyv formájában is megjelenik A munkásosztály története, Piróth Attila fordításában, a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce közös kiadásában.

Támogasd a MOT-ot a könyv előrendelésével!

Könyvbemutató április 23-án a Gólyában.

Ezen a napon, 1920. szeptember 29-én, mindössze huszonnégy éves korában meghalt José Domingo Gómez Rojas chilei anarchista költő, a Világ Ipari Munkásai (Industrial Workers of the World, IWW) szakszervezet tagja – miután letartóztatták, megkínozták, és állítólag elborult az elméje. Több mint 40 ezer ember vett részt a temetésén, amelyen felolvasták „Protestas de Piedad” (Irgalomért kiáltás) című, fogságban írt versét. A vers ezt követően az országot uraló oligarchiával szembenálló anarchista és pacifista csoportok szimbóluma lett.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Forrás:
„José Domingo Gómez Rojas (1896–1920)”, Memoria Chilena, http://www.memoriachilena.gob.cl/602/w3-article-3476.html.

Kiemelt kép: José Domingo Gómez Rojas (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)