1967. október 8.: Összecsapások a vietnámi háború elleni tüntetéseken Japánban

Áprilisban könyv formájában is megjelenik A munkásosztály története, Piróth Attila fordításában, a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce közös kiadásában.

Támogasd a MOT-ot a könyv előrendelésével!

Könyvbemutató április 23-án a Gólyában.

Ezen a napon, 1967. október 8-án a tokiói Haneda repülőtér közelében tartott háborúellenes tüntetésen rendőrök ölték meg Jamaszaki Hiroakit, mintegy hatszáz embert pedig megsebesítettek. A vietnámi háború ellen tüntető diákok egy hídon összecsaptak a rohamrendőrökkel, visszaszorították őket, és rekviráltak egy rendőrségi furgont, valamint egy vízágyúval felszerelt teherautót. A teherautóval éppen a repülőtérre tartottak, amikor értesültek arról, hogy a Kiotói Egyetem egyik diákját megölték. A harc leállt, majd a holttest elszállítása után a rendőrség könnygázzal, gumibotokkal és vízágyúval kezdte oszlatni a tüntetőket; néhányukat a vízsugár a hídról a folyóba sodorta. Az összecsapás és a rendőri elnyomás mérföldkő lett a diákmozgalom irányának alakulásában; ezt követően a diákok fellépése harciasabb lett.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Források:
Patricia G. Steinhoff, „Memories of New Left Protest, 2013”, Contemporary Japan 25, no. 2 (2013. augusztus): 127–65, https://www.degruyter.com/document/doi/10.1515/cj-2013-0007/pdf ;
Patricia G. Steinhoff, „Student Protest in the 1960s”, Social Science Japan 15 (1999. március)

Kiemelt kép: Összecsapás a Benten-hídon (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)