1985. október 7.: Ápolók sztrájkja Ausztráliában

Ezen a napon, 1985. október 7-én az ausztráliai Victoria állam ápolói a munkahelyi előírásokat maradéktalanul betartó, munkalassító kampányt indítottak, amely végül teljes sztrájkba torkollott, amikor a vezetők megpróbálták megtörni az akciót. A dolgozók béremelést és a személyzet/beteg arányt javító intézkedéseket követeltek. A részleges győzelemmel végződő munkaügyi vita megalapozta a még nagyobb és szintén győzelemmel záruló 1986-os ápolói sztrájkot.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Források:
„The Victoria Nurses’ Strike, 1985”, libcom.org;
Liz Ross, „Dedication Doesn’t Pay the Rent! The 1986 Victorian Nurses Strike”, Australian Society for the Study of Labour History: Canberra Region

Kiemelt kép: A tiltakozó ápolók gyűlése (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)