1977. november 12.: „Követeljük vissza az éjszakát!” – felvonulások Anglia-szerte

Ezen a napon, 1977. november 12-én Leedsben, Yorkban, Bristolban, Manchesterben, Newcastle-ben, Brightonban és Londonban zajlottak le az első „Követeljük vissza az éjszakát!” (Reclaim the Night) felvonulások az Egyesült Királyságban. Az akciókat a Leedsi Forradalmi Feminista Csoport (Leeds Revolutionary Feminist Group) hirdette meg, ihletet merítve abból, hogy április 30-án „Vegyük vissza az éjszakát!” / „A nők visszahódítják az éjszakát” (Wir nehmen uns die Nacht / Frauen erobern sich die Nacht zurück) címmel összehangolt, csak nők részvételével zajló felvonulásokat tartottak Nyugat-Németország-szerte a szexuális zaklatás ellen.

A fellépés különösen fontos volt a környékbeli nők számára, mivel a sajtó által „Yorkshire-i Hasfelmetszőnek” elnevezett sorozatgyilkos, Peter Sutcliffe 1975 és 1980 között szexuális indíttatásból tizenhárom nőt támadott és ölt meg Yorkshire-szerte, egyebek között Leedsben is. A környékbeli nőket dühítette, hogy a rendőrség lassan reagált ezekre a gyilkosságokra, a sajtó pedig alig számolt be róluk, mivel főként szexmunkásokat öltek meg. Amikor a gyilkos egy fiatal diáklánnyal végzett, a sajtó és a rendőrség nagyobb figyelmet fordított az esetre.

A rendőrség hivatalos tanácsa az volt, hogy a nők ne menjenek az utcára éjszaka, vagyis gyakorlatilag kijárási tilalmat javasolt. Ez azonban nem jelentett segítséget – különösen a késő esti vagy éjszakai műszakban dolgozó nők, illetve a szexmunkások számára, akiknek gyakran nem volt más választásuk, mint hogy éjszaka az utcára menjenek.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Források:
„Why Reclaim the Night?” Reclaim the Night, http://www.reclaimthenight.co.uk/why.html;
Laura Mackenzie, „Leeds Women Marched through Streets to »Reclaim the Night«”, The Guardian, 2010. december 6.

Kiemelt kép: Felvonuló nők a londoni Sohóban (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)