1922. november 21.: Meghal Ricardo Flores Magón

Ezen a napon, 1922. november 21-én, hónapokig tartó betegség és mellőzöttség után Ricardo Flores Magón zapoték mesztic származású mexikói anarchista kommunista meghalt a kansasi Leavenworth börtönben. Flores Magón a mexikói forradalom és a mexikói forradalmi mozgalom egyik legfontosabb gondolkodója, és az anarchista Mexikói Liberális Párt (Partido Liberal Mexicano, PLM) tagja volt. Emellett szervezőmunkát folytatott a Világ Ipari Munkásai (Industrial Workers of the World, IWW) szakszervezettel, és Regeneración (Megújulás) címen anarchista újságot szerkesztett, amely Porfirio Díaz diktatúrája ellen lázította a munkásokat.

A börtönben így írta le az amerikai kormány általi üldöztetését:

Egy szörnyűséges gépezet félelmetes szerkezete tart fogva. Lehet, hogy széttépi a húsomat és összezúzza a csontjaimat, lehet, hogy nyögéseim betöltik a teret és megrengetik a végtelent, de a gépezet akkor sem hagyja abba a darálást, darálást, darálást.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Források:
Alan MacSimóin, „Magon, Ricardo Flores, 1873–1922”, libcom.org;
Andrew Grant Wood, „Death of a Political Prisoner: Revisiting the Case of Ricardo Flores Magón”, University of Tulsa, 2005;
David Poole, szerk., Land and Liberty: Anarchist Influences in the Mexican Revolution (Montréal: Black Rose, 1977), 5.

Kiemelt kép: Ricardo Flores Magón rendőrségi fényképe (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)