1960. december 20.: Sztrájkhullám indul Belgiumban

Ezen a napon, 1960. december 20-án az önkormányzati dolgozók Belgium-szerte hivatalos sztrájkba léptek, hogy tiltakozzanak egy új törvény ellen, amely csökkentette a munkavállalók vásárlóerejét. Míg más szakszervezetek azon tanakodtak, hogy mit tegyenek, példátlan vadsztrájkmozgalom söpört végig az országon. Az ennek eredményeként előálló általános sztrájk január 21-ig tartott.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Forrás: Maurice Brinton, „Belgian General Strike Diary, 1960”, libcom.org, https://libcom.org/history/belgian-general-strike-diary-1960-maurice-brinton

Kiemelt kép: A sztrájkolók megtámadnak egy sztrájktörőket szállító buszt (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)