1938. január 4.: Sztrájk a jamaicai Serge Island Estate-en

Ezen a napon, 1938. január 4-én a jamaicai Saint Thomas tartományban lévő Serge Island Estate négy–ötszáz munkása általános munkabeszüntetést kényszerített ki a birtokon: béremelést követeltek az aratás megkezdése előtt. A brit gyarmati hatóságok által kivezényelt rendőrök a sztrájk letörése érdekében hatvanhárom munkást letartóztattak; három napig tartó tárgyalásuk január 13-án kezdődött meg. Három „főkolompost” egy hónapos börtönbüntetésre és kényszermunkára ítéltek, tizennyolc résztvevőt pedig pénzbírságra. A többieket szabadon bocsátották.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Forrás: Richard Hart, „Labour Rebellions in the 1930s in the British Caribbean Region Colonies”, libcom.org, https://bit.ly/2Yor3Lj.

Kiemelt kép: A szintén brit gyarmati uralom alatt álló, karib-térségbeli St. Kittsen 1935-ben lezajlott Buckley-lázadás (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)