1918. január 10.: Sztrájkhullám indul Barcelonában

Ezen a napon, 1918. január 10-én kétszáz háziasszony vonult át Barcelona munkásosztálybeli negyedein, hogy a magas megélhetési költségek ellen tiltakozó sztrájkba hívja a textilmunkásokat – akiknek zöme nő volt. A sztrájkok, tüntetések, valamint az üzletek és széntelepek elleni támadások azt követően is folytatódtak, hogy az újonnan kinevezett katonai kormányzó ostromállapotot hirdetett, és felfüggesztette a polgárjogokat.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Forrás: Temma Kaplan, „Female Consciousness and Collective Action in Barcelona”, Signs 7, no. 3 (1982. tavasz): 545–66, https://files.libcom.org/files/Barcelona%20Women’s%20Protests_0.pdf

 

Kiemelt kép: Nők tüntetése Barcelonában 1918. január 10-én (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)