1947. január 13.: Általános sztrájk indul a kenyai Mombasában

Ezen a napon, 1947. január 13-án tizenötezer munkás hirdetett általános sztrájkot a kenyai Mombasában (amely akkor még a brit birodalom része volt). A tiltakozók sérelmei között szerepelt a fekete és nem fekete munkások eltérő bére. A vasutasok, a dokkmunkások, a háztartási alkalmazottak, a szállodai dolgozók és még sokan beszüntették a munkát. A kormány illegálisnak nyilvánította a sztrájkot, de még így is a munkaerő háromnegyede részt vett benne, így Mombasa megbénult. A sztrájk tizenkét napon át tartott, mígnem bíróság alakult, amely 20–40 százalékos béremelést és számos egyéb fejlesztést ítélt meg, többek között fizetett túlórát, fizetett szabadságot és lakhatási támogatást.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Forrás: Emily Kluver, „1947 Mombasa General Strike”, libcom.org, https://libcom.org/history/1947-mombasa-general-strike.

Kiemelt kép: A kenyai Mombasa 1947-ben (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)