1921. január 21.: Az argentínai Santa Cruzban túszokat ejtenek a sztrájkolók

Ezen a napon, 1921. január 21-én az argentínai Santa Cruzban sztrájkoló munkások foglalták el a La Anita és a La Primavera farmokat, és foglyul ejtették a tulajdonosokat, valamint a rendőrfőnök-helyettest. A sztrájkolók – zömében gyapjúipari és mezőgazdasági munkások – jobb bért és jobb munkakörülményeket követeltek, egyebek között szabad szombatot, jobb élelmet és havonta egy csomag gyertyát.

A munkások menetoszlopokba szerveződtek, és munkahelyről munkahelyre vonultak, ahol élelmiszert és fegyvereket foglaltak le. Ezután többször is összecsaptak a rendőrséggel, azonban a hadsereg megérkezése után beleegyeztek, hogy követeléseik többségének teljesítéséért cserébe leteszik a fegyvert és elengedik a túszokat.

Néhány hónappal később a hatóságok lerohanták a szakszervezeti irodákat, amire válaszul a munkások általános sztrájkot hirdettek. A hadsereg Héctor Benigno Varela ezredest vezényelte ki kétszáz katonával, hogy nyers erővel letörje a sztrájkot. 1922 januárjára a katonák 1500 munkást öltek meg.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Forrás: Osvaldo Bayer, Rebellion in Patagonia (Oakland: AK Press, 2016).

 

Kiemelt kép: Patagóniai munkások (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)