1977. január 24.: Az Atocha-mészárlás

Ezen a napon, 1977. január 24-én kilenc baloldali ügyvédet lőttek le fasiszta támadók Madridban, az Atocha-mészárlás során. A fasiszták gépfegyverekkel hatoltak be a Munkásbizottságok (Comisiones Obreras, CCOO) szakszervezet irodáiba, és a közlekedési sztrájk egyik kommunista szervezőjét keresték. Miután nem találták meg, lelőttek egy ügyvédet, majd nyolc társát falhoz állították, és őket is lelőtték. Öten meghaltak, a többiek súlyosan megsebesültek – köztük egy terhes nő is.

Ugyanaznap a város egy másik részén rendőrök ölték meg María Luz Nájera Julián huszonegy éves diákot azon a tüntetésen, amelyen Arturo Ruiz baloldali kőműves fasiszta indíttatású meggyilkolása ellen tiltakoztak. Ruizt az előző nap ölték meg a politikai foglyok szabadon bocsátását követelő tüntetésen. A rendőrök hagyták elmenekülni Ruiz támadóit, és Ruiz tüntetőtársaira támadtak.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Források:
Guillermo Altares, „The Night Spain’s Transition to Democracy Nearly Derailed”, El País, 2016. február 3., https://elpais.com/elpais/2016/02/03/inenglish/1454496288_346509.html;
„María Luz Nájera murió alcanzada por un bote de humo antidisturbio”, El País, 1977. január 25., https://elpais.com/diario/1977/01/25/espana/222994831_850215.html;
„Mari Luz Nájera, Estudiante Asesinada Hace 40 Años”, Federación De Republicanos, 2017. január 24., https://bit.ly/2WjeZIH.

Kiemelt kép: Temetés és tömegdemonstráció az Atocha-mészárlás után Madridban (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)