1919. február 6.: Megkezdődik a seattle-i általános sztrájk

Ezen a napon, 1919. február 6-án kezdődött az Egyesült Államok történetének talán leglátványosabb sztrájkja, a seattle-i általános sztrájk. Közel százezren tették le a szerszámaikat, hogy így támogassák a sztrájkoló hajógyári munkásokat – de még fontosabb, hogy a munkások ezután általános sztrájkbizottságot választottak, és maguk kezdték irányítani a várost és az alapvető szolgáltatásokat. Bár a hajógyári munkások nem kapták meg a követelt béremelést, az ötnapos általános sztrájk történelmi és sikeres kísérletnek bizonyult, mert megmutatta, hogy a munkások önmagukban is képesek irányítani a társadalmat.

Ugyanezen a napon a Montana állambeli Butte-ban a munkások saját általános sztrájkjukkal reagáltak napi bérük egy dollárral való megkurtítására. Az egység felbomlásának megelőzése érdekében megalakították a Munkások és Katonák Bizottságát a sztrájk vezetésére.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Források:
History Committee of the General Strike Committee, „The Seattle General Strike of 1919”, libcom.org, 2019. március, https://libcom.org/history/seattle-general-strike-1919;
„Unionism in Butte Mines Contributes to City’s Fascinating History”, Montana Standard
George Everett, „When Toil Meant Trouble: Butte’s Labor Heritage”, https://bit.ly/3tlJ9PD.

Kiemelt kép: A seattle-i általános sztrájk (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)