1967. február 11.: Tiltakozás a Black Cat Tavern bárnál

Ezen a napon, 1967. február 11-én a rendőri elnyomás elleni tiltakozást tartottak a Los Angeles-i Black Cat Tavern LMBT+ bár előtt – annak a tüntetéssorozatnak a részeként, amelyet a rendőrségi razziák és az ellenkultúrát képviselő fiatalok zaklatása ellen tartottak aznap éjjel városszerte.

A Black Cat Tavernt azért választották a tiltakozások egyik helyszínéül, mert január 1-jén erőszakos rendőrségi razzia zajlott le ugyanitt: a rendőrök megtámadták a bárban szórakozó vendégeket, és tizennégyüket letartóztatták azonos neműek közötti csókolózásért. A tiltakozást az előző évben megalakult PRIDE (Personal Rights in Defense and Education – Személyiségi Jogok a Védelemben és az Oktatásban) nevű melegjogi szervezet is támogatta. Alighanem itt bukkant fel elsőként a pride (büszkeség) szó az LMBT+ jogi mozgalom történetében.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Források:
Hailey Branson-Potts, „Before Stonewall, There Was the Black Cat; LGBTQ Leaders to Mark 50th Anniversary of Protests at Silver Lake Tavern”, Los Angeles Times, 2017. február 8.;
Mike Davis, „Riots Nights on Sunset Strip”, Labour/Le Travail 59 (2007), 199–214.

Kiemelt kép: Tiltakozás a Black Cat Tavernben tartott rendőri razzia ellen (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)